maandag 12 november 2012

The crowd

Voor mijn stage heb ik in de eerste weken een mooie bron gevonden over crowdsourcing en -funding. Namelijk ‘Durftevragen’ van Nils Roemen en Fanny Koerts. Dit boek (die ik als e-book op bol.com gekocht heb) gaan ze in op de verschillende mogelijkheden die Social Media biedt op het gebied van crowdsourcing en -funding. Er staan ook veel voorbeelden in van mensen die iets op hebben kunnen zetten op dit gebied.

Hoe ze in 1 dag Estland opruimden: 

"Er was eens een man die Rainer Nolvak heette. Hij woonde in Estland en hield van de natuur. Maar elke keer als hij door de uitgestrekte bossen van Estland wandelde, ergerde hij zich groen en geel. Esten zijn leuke mensen, maar ze hebben de slechte gewoonte om al het overtollige afval en alle kapotte spullen een laatste rustplaats in het bos te geven. Daar had Rainer genoeg van. (…) Hij wilde met 40.000 Esten in één dag het hele land opruimen.
Hij vroeg om zich heen wie de experts waren op dit vlak. Die sloten zich met plezier aan. Vervolgens startten ze een media campagne.(…) Het bleef lang spannend of er voldoende mensen mee zouden doen. Maar uiteindelijk hebben 50.000 Esten in vijf uur tijd heel Estland opgeruimd.”

Inmiddels is niet alleen Estland opgeruimd, maar ook Letland, Litouwen, Portugal en Slovenië. Een simpel idee, waar mensen met plezier en gemak aan bijdragen.

Ook in het boek ‘Handboek Communities’ van Erwin Blom staan veel voorbeeldjes van crowdsourcing en -funding.

Dit zijn natuurlijk nogal grote en uitgebreide ideeën, maar een website die iedereen kent is Wikipedia. Ook ontstaan door mensen die vrijwillig iets wilden toevoegen aan de Encyclopedie. Eigenlijk heeft iedereen dus wel eens met crowdsourcing en -funding te maken gehad, zonder dat je het door hebt!

Nieuwgierig geworden?

‘Durftevragen’, Nils Roemen & Fanny Koerts, 2011.
ISBN: 9461260040

‘Handboek Communities’, Erwin Blom, 2010.
ISBN: 9022959481

2 opmerkingen: